Kreu Financa Çfarë është transferi SEPA? Gjithçka që duhet të dini në 2022

Çfarë është transferi SEPA? Gjithçka që duhet të dini në 2022

nga Kontabilisti

Ju ndoshta keni dëgjuar më parë për transferet SEPA, por si funksionon? Si mund të hapet një llogari evropiane SEPA me Paysera, dhe pse ia vlen? Vazhdoni të lexoni dhe mësoni gjithçka për të!

Kuptimi i transfereve SEPA

SEPA do të thotë Zona e pagesave në euro. Kjo do të thotë se njerëzit me një llogari SEPA mund të bëjnë transfere në euro në Zonën Ekonomike Evropiane (EEA) 

Megjithëse përmendja e euros mund të bëjë që ju të mendoni se SEPA është aktive vetëm në vendet e BE-së – ka vende që nuk janë anëtare të BE-së dhe janë pjesë e nismës, së bashku me vendet evropiane që kanë një valutë tjetër.

Qëllimi i transfereve SEPA është i thjeshtë – bëni transferet e parave në Evropë më të shpejta, më të sigurta dhe më efikase. Jo vetëm për individët, por edhe për bizneset.

Në fakt, SEPA i bën transferet ndërkombëtare në Evropë po aq të thjeshta sa ato të brendshme, duke vendosur të njëjtat standarde për të gjitha vendet anëtare dhe duke eliminuar diferencat që krijojnë pengesa për transferet ndërkombëtare.

Skemat e transfereve SEPA

Ekzistojnë dy lloje të skemave të transfereve SEPA – SEPA Credit Transfer dhe SEPA debit transfer. Dallimi kryesor midis transferit SEPA Credit Transfer dhe transferit SEPA Debit Transfer është se transferi SEPA Credit Transfer është pagesë një herëshe, ndërsa SEPA Debit Transfer është një lloj i përsëritur.

Shembull i transferit SEPA Credit Transfer (SCT).

Le të themi se po planifikoni të zhvendoseni në një vend tjetër evropian dhe ju duhet të transferoni një depozitë për strehimin tuaj të ri. Ju mund ta bëni këtë lehtësisht me SEPA Credit Transfer dhe qiradhënësi juaj i ri do të marrë depozitën brenda 1 ditë pune ose më shumë.

I njëjti parim vlen edhe për bizneset që shesin në vende të tjera të SEPA-s, si dhe për klientët e tyre – duke shitur dhe porositur produkte dhe shërbime shumë më e lehtë.

#

Shembull i SEPA Direct Debit (SDD).

Ne kemi përcaktuar tashmë se transferi SEPA Credit Transfer trajton blerjet një herë. SEPA Direct Debit, nga ana tjetër, është mënyra e para-autorizuar e pagesës automatike.

Këtu është një shembull i lehtë.

Të gjithë kemi fatura për të paguar çdo muaj. Le ta pranojmë – realizimi i një transaksioni të ri për një shumë fikse të faturave çdo muaj është i bezdisshëm. Dhe kjo është arsyeja pse ne kemi skemën e SEPA Direct Debit, e cila e bën atë automatikisht për ju dhe i dërgon paratë direkt nga llogaria juaj. Është kaq e lehtë!

Vendet SEPA 2022

Është fundi i vitit 2022 dhe aktualisht, ka 36 vende SEPA – të gjitha vendet anëtare të BE-së, 3 vende të EEA (Norvegjia, Lihtenshtajni, Islanda), si dhe Monako, Zvicra dhe UK.

#

Çfarë është SEPA Instant dhe si ndryshon nga SEPA?

Nëse keni menduar se transferet e rregullta SEPA janë të shpejta, ne kemi një lajm për ju!

Ndërsa transfertat SEPA në përgjithësi mund të duhen 1-2 ditë pune për të arritur te marrësi, SEPA Instant zgjat disa sekonda.

Por ka edhe më shumë!

Ndryshe nga transferet e rregullta SEPA, transferet e menjëhershme SEPA madje mund të kryhen dhe të arrijnë edhe gjatë festave, në çdo ditë të vitit.

Një gjë që duhet pasur parasysh, është se Transferet e menjëhershme SEPA mund të bëhen vetëm nëse bankat e dërguesit dhe të marrësit janë të lidhura me skemën e SEPA.

Pse duhet të hapni një llogari evropiane SEPA?

Ka shumë arsye për të hapur llogari evropiane SEPA, specifikat varen nga qëllimet tuaja.

Në përgjithësi, nëse ju ndodh të punoni ose të udhëtoni nëpër Evropë, nuk keni pse të mbani para me vete jo vetëm sepse pagesat pa para janë të njohura në Evropë, por edhe sepse nuk do të hasni pengesa kur bëhet fjalë për:

  • Realizimi i pagesave me kartelën tuaj bankare
  • Tërheqje më e lirë e parave
  • Realizimi i pagesave te shpejta në euro

Kriteret për të bërë transfere SEPA

Kriteret për transferet SEPA janë shumë të thjeshta dhe ekzistojnë vetëm dy kushte:

  1. Vendi juaj duhet të jetë anëtar i SEPA-s
  2. SEPA duhet të integrohet si nga institucionet financiare të dërguesit ashtu edhe nga marrësi

Kjo është

Si të bëni një pagesë SEPA Instant ose SEPA me Paysera?

Në fakt… Nuk keni nevojë të bëni asgjë shtesë! Për një transfer të rregullt SEPA. 

Për sa kohë që ju dhe marrësi përmbushni kriteret për transferin SEPA, transferi i rregullt që ju bëni kategorizohet automatikisht si një transfer SEPA.

Tani, kur bëhet fjalë për SEPA Instant… Gjithçka që duhet të bëni është të caktoni transferin tuaj si urgjent pasi të plotësoni formularin e transferit duke përdorur llogarinë në Paysera. Nëse llogaria bankare e marrësit nuk është pjesë e SEPA Instant, opsioni nuk do të shfaqet.

Nuk keni ende një llogari Paysera?

Krijo një llogari tani, është FALAS!

HAP LLOGARI 

Ju gjithashtu mund të pëlqeni