Kreu Ekonomi Lajm i keq për personat që mirren me kriptovaluta (Shiko ketu)

Lajm i keq për personat që mirren me kriptovaluta (Shiko ketu)

nga Kontabilisti

Pas rikuperimit të fundit në fillim të këtij viti, Bitcoin dhe kriptovalutat e tjera po përjetojnë një tjetër rënie në vlerë.

Vlera e Bitcoin në një moment ra nën 31 mijë dollarë, duke përgjysmuar vlerën e tij në krahasim me nëntorin e vitit 2021, kur në një moment kishte arritur deri në 68 mijë dollarë. Krahasuar me të njëjtën ditë të vitit të kaluar, rënia është më shumë se 40 për qind.

Por kjo nuk është rënia më e madhe midis kriptomonedhave. Kriptovalutat e tjera ndjekin ngritjen ose rënien e Bitcoin, por me intensitet të ndryshëm.

Kjo do të thotë se vlera e disa kriptomonedhave mund të rritet më shumë se e Bitcoinit, por edhe të bjerë më shpejt se çmimi i saj.

Në kulmin e saj, kriptomonedha Cardano vlente 2,8 dollarë dhe aktualisht është vetëm 0,63 dollarë. Një rënie prej 54 për qind krahasuar me të njëjtën ditë të vitit të kaluar, por krahasuar me vlerën kulmore, rënia aktuale është 4.44 herë.

Për shembull, dikush që bleu një Cardano për 280 dollarë, e cila aktualisht ka një vlerë prej rreth 63 dollarësh, do të thotë se ka humbur 217 dollarë.

Disa kriptovaluta kanë humbur 80 për qind të vlerës së tyre në një vit, transmeton Telegrafi.

Kriptomonedha Terra vlente 120 dollarë në muajin mars të këtij viti dhe aktualisht kap shifrat prej 47 dollarësh.

Kriptovaluta më e njohur pas Bitcoinit, Ethereum, ka humbur afërsisht 40 për qind të vlerës së saj që nga fillimi i vitit 2022, nga 3,765 dollarë në 2,278 dollarë.

Tregu shumë i paqëndrueshëm

Kriptovalutat njihen si një treg shumë i paqëndrueshëm, me luhatje drastike në afat të shkurtër. Në një farë mënyre, kolapsi është i natyrshëm në këtë treg, në fakt pritet që të alternohen intervalet – mes një rritje të madhe të çmimeve dhe një rënie të lehtë.

Disa investitorë po llogarisin në atë cikël dhe e dëshirojnë atë. Kur ka një kolaps të papritur të tregut dhe çmimi bie ndjeshëm, atëherë ata blejnë Bitcoin dhe kriptovaluta të tjera dhe kur ka një rritje të madhe të çmimeve, atëherë ata shesin.

Ata fitojnë para nga ndryshimi midis blerjes me një çmim të ulët gjatë rënies dhe shitjes me një çmim të lartë gjatë një ngritjeje.

Dhe fakti është se kriptovalutat po bëhen më të njohura dhe më të zakonshme, jo vetëm tek njerëzit e thjeshtë.

Larg kësaj, investitorët e mëdhenj dhe fondet e përbashkëta kohët e fundit kanë filluar të mbajnë një pjesë të investimeve të tyre në kriptovaluta, jo vetëm në aksione dhe obligacione.

Pa dyshim, kriptovalutat janë pjesë shumë e vogël e portofolit të investitorëve të mëdhenj, por po shtohen gjithnjë e më shumë.

Në fakt, teknikisht është më e saktë të quhen kriptomonedha, sepse shumica e blerjeve dhe shitjeve nuk janë për qëllime tregtie dhe mjetesh pagese, por për qëllime investimi ose kursimi afatshkurtër dhe afatgjatë.

Asetet me rrezik të lartë, kriptovalutat reagojnë shumë fuqishëm me rastin e lëvizjeve të bankave qendrore.

Arsyet e kolapsit

Arsyeja kryesore e kolapsit të kriptomonedhave qëndron në faktin se pikërisht këto janë asete me rrezik të lartë. Ky është një problem sepse së fundmi banka qendrore e SHBA-së, FED, ka nisur një luftë kundër inflacionit me një politikë të rritjes së normës së interesit.

E njëjta gjë u bë nga Banka Qendrore e Mbretërisë së Bashkuar, Banka e Anglisë ndërsa u pasua edhe prej Bankës Qendrore të BE-së (BQE).

Ky është vetëm fillimi i rritjes së normave të interesit këtë vit, në rastin e FED-it ishte i dyti, por dy herë më radikal se sa në fillim të vitit. Por do të ketë më shumë.

Kur normat e interesit rriten, investitorët fillimisht tërheqin para nga investimet me rrezik të lartë. Investime të tilla si Bitcoin dhe kriptovaluta të tjera.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=Telegrafisti&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1523742670044413954&lang=en&origin=https%3A%2F%2Ftelegrafi.com%2Fcmimi-bitcoin-po-bie-ndjeshem-pse-po-ndodh-kjo%2F&sessionId=aaaabaae4fdb730f03bc2f36243b8526bb22a3be&siteScreenName=Telegrafisti&theme=light&widgetsVersion=c8fe9736dd6fb%3A1649830956492&width=500px

Natyrisht, duke qenë se rritja e normave të interesit nënkuptojnë ngadalësim të aktivitetit ekonomik, edhe bursat po reagojnë negativisht.

Për momentin, tregjet e aksioneve në mbarë botën janë thellë në të “kuqen”. Por, askund afër si tregu i kriptomonedhave.

Është lehtësisht e mundur që situata të ndryshojë shpejt, ku Bitcoin dhe kriptomonedhat e tjera të kompensojnë humbjen, pasi investitorët blejnë “dip”, që në zhargonin e kriptovalutave do të thotë blerje gjatë rënies së madhe të vlerës për t’u shitur më vonë me një çmim shumë më të lartë.

Nayib Bukele, presidenti i El Salvadorit, vendi i parë në botë që legalizoi plotësisht kriptovalutat, njoftoi në Twitter se vendi i tij kishte blerë 500 Bitcoin, kur vlera e kriptomonedhës ishte 30,744 dollarë.

Nuk dihet se si do të zhvillohet situata në 24 orët e ardhshme, por kjo rënie ishte e pritshme duke pasur parasysh njoftimet e FED-it, bankës qendrore të Shteteve të Bashkuara.

Ironia është se kriptovalutat, të cilat supozohej të ishin në rrugën drejt pavarësisë së plotë të parasë nga kontrolli shtetëror dhe kontrolli i bankës qendrore, reagojnë jashtëzakonisht fuqishëm ndaj asaj që bankat qendrore bëjnë ose njoftojnë se do të bëjnë në të ardhmen. /Telegrafi/

Ju gjithashtu mund të pëlqeni