Kreu Financa Njoftim më rëndesi nga Qeveria. Pritet te mirren keto vendime te rendesishme

Njoftim më rëndesi nga Qeveria. Pritet te mirren keto vendime te rendesishme

nga Kontabilisti
Share Button Gazeta Blic

Qeveria e Kosovës dhe ajo e Shqipërisë do të takohen të hënën në Prishtinë.

Në mbledhjen e përbashkët të dy Qeverive pritet që të nënshkruhen disa marrëveshje.

Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës, Përparim Kryeziu, për FrontOnline, tha se gjatë kësaj mbledhje do të nënshkruhen disa marrëveshje në fushat e ndryshme.

“Marrëveshje që pritet të nënshkruhet do të përfshijnë fushat si ajo e arsimit, drejtësisë, bujqësisë, infrastrukturës, turizmit, e sigurisë por jo vetëm”, tha Kryeziu.

Ndërsa i pyetur se sa po gjejnë zbatim këto marrëveshje, Kryeziu tha se nga zbatimi i marrëveshjeve që janë nënshkruar në nëntor të vitit të kaluar kanë arritur rezultate të mira.

“Sa i përket marrëveshjeve të nënshkruara më 26 nëntor 2021, në Elbasan, të njëjtat kanë gjetur zbatim pa problematika, dhe janë arritur rezultatet si në vijim” tha ai.

Lehtësimi i procedurës për lejeqëndrim 5 vjeçar për shtetasit e të dy vendeve;

Hapja e pikës së përbashkët të kalimit kufitar Shishtavec (Kukës) – Krushevë (Dragash);

Lehtësimi i procedurës për njohjen dhe njësimin reciprok të diplomave;

Ndihma e ndërsjelltë juridike në çështjet civile dhe tregtare;

Mbrojtja dhe kujdesi për fëmijët pa përkujdesje prindërore në të dyja vendet

Krijimi i kalendarit të përbashkët Kulturor Vjetor 2021-2022 Shqipëri-Kosovë;

Rritja e nivelit të bashkëpunimit në fushën e bujqësisë ndërmjet dy vendeve;

Përveç këtyre, zëdhënësi i Qeverisë tha se janë edhe katër marrëveshje tjera për të cilat po punohet që të fillojnë zbatimin.

“Gjithashtu janë në proces të zbatimit edhe marrëveshjet e tjera, për të cilat po punohet për aspektet teknike, sikurse janë:”, tha ai,

Rregullimi i regjimit të trafikut lokal të kufirit;

Lehtësimi i procedurave të kalimit të kufirit në pikën Vërmicë-Morinë;

Studimi i fizibilitetit për segmentin hekurudhor Durrës-Prishtinë;

Njohja e ndërsjelltë e sigurimeve shoqërore ndërmjet dy vendeve.

Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës, foli edhe për marrëveshjet e mëparshme të cilat janë arritur ndërmjet dy Qeverive.

Ai tha se gjithsej janë 127 marrëveshje, por që rezultati i tyre është i paprekshëm për qytetarët e të dyja shteteve.

“Ndërsa marrëveshjet e mëparshme janë 127 (pa përfshirë marrëveshjet e nëntorit). Marrëveshjet e mëparshme, në tërësi janë të përgjithshme dhe në jo pak raste pa efekt të prekshëm drejtpërdrejt nga qytetarët në Shqipëri dhe Kosovë”, deklaroi ai për Front Online.

Mbledhja e fundit e qeverive Kosovë-Shqipëri u mbajt në fund të nëntorit të shkuar në Elbasan ku u nënshkruan disa marrëveshje.

Mbledhja e përbashkët e qeverive të Kosovës dhe Shqipërisë ka një histori 7 vjeçare.

Mbledhja e parë u mbajt më 11 janar 2014 në Prizren, ku kryeministrat e Shqipërisë dhe Kosovës, Edi Rama dhe Hashim Thaçi e cilësuan këtë ngjarje si historike për të dy vendet dhe nënshkruan deklaratën për partneritet strategjik.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni