Kreu Financa Nuk po ju paguhen shtesat e pagave. Kjo kategori e punetoreve paralajmron qeverinë

Nuk po ju paguhen shtesat e pagave. Kjo kategori e punetoreve paralajmron qeverinë

nga Kontabilisti

Mbi 8,500 policë e qindra zjarrfikës që nga hyrja në fuqi e ligjit për pagat në sektorin publik nuk kanë marrë shtesën për rrezikshmërinë.

Nga Sindikata e Zjarrfikësve thonë se as nuk janë të informuar sa do të paguhen për rrezikshmëri, ndërkohë që sindikata e Policisë pret që në muajin tjetër policët t’i i marrin shtesat për rrezikshmëri të grumbulluara nga shkurti.

Ka 20 vite që uniformës i qëndron besnik dhe gjithherë është në gjendje gatishmërie.

Zjarrfikësit Afrim Gashi, shteti ia ka besuar përgjegjësinë për të shpëtuar jetë dhe pronën, por në rast se diçka shkon keq gjatë intervenimeve, vet ai do të duhet të merret me pasojat.

“Sigurimi shëndetësor neve nuk na është paguar asnjëherë, kushtet e punës nuk janë të mira. Nuk e plotësojnë standardin. Ka pasur zjarrfikës që është lënduar edhe është shëruar me mjete vetanake”, ka thënë Afrim Gashi, zjarrfikës.

Dita ndërkombëtare e zjarrfikësve Gashin dhe kolegët e tij i ka gjetur në situatë kur lëndimet në vendin e punës i paguajnë vet, dhe nuk marrin pagesë për rrezikshmërinë.

“As kontrolla sistematike, as sigurime shëndetësore, as rrezikshmëri në punë, as kompensim për ndërrimet e natës, as festë as për punë jashtë orarit, po flasim për mos-kompensim përgjatë vitit 2022”, ka thënë Muharrem Beka nga Sindikata e Zjarrfikësve.

Me ligjin e ri për pagat në sektorin publik, zjarrfikësit mesatarisht paguhen për 30 euro më shumë, por nuk dihet sa do të paguhen për rrezikshmërinë.

“Ne nuk e kemi të qartë sa do të jetë shuma, përgjigjen e kemi se do të kompensohemi në mënyrë retroaktive prej shkurtit, mirëpo shumë sa do të jetë, unë personalisht nuk e di, përgjigjen e kemi se lëvizje do të ketë”, ka thënë Beka.

Për rrezikun me të cilin përballen për çdo ditë nuk janë paguar që nga shkurti edhe mbi 8500 policë të uniformuar. Vetëm se policët për dallim me zjarrfikësit, janë të njoftuar se për rrezikshmërinë do të paguhen nga 10 euro deri në 70 euro, ndërsa në të kaluarën janë paguar dyfish më shumë, nga 105 deri në 210 euro.

Sindikata e Policisë bënë thirrje që në muajin tjetër policët t’i marrin pagat edhe me pjesën e rrezikshmërisë, përndryshe do të ndërmarrin hapa.

Ministria e Financave dhe e Punëve të Brendshme muaj më parë kishin premtuar se në pagën e muajit mars do të nisë ekzekutimi i shtesave në pagë, premtim që nuk është mbajtur.

Edhe para pesë ditëve thanë se edhe gjatë muajit prill, komisioni për shtesën për kushte specifike ende nuk e ka përfunduar punën./RTV Dukagjini/

Ju gjithashtu mund të pëlqeni