Kreu Financa Sot festohet Dita Ndërkombëtare e Kontabilitetit dhe Auditimit

Sot festohet Dita Ndërkombëtare e Kontabilitetit dhe Auditimit

nga Kontabilisti

Historia e Ditës Ndërkombëtare të Profesionit të  Kontabilitetit dhe Auditimit

Historia e profesionit të kontabilitetit dhe auditimit si një praktikë e vendosur daton disa mijëvjeçarë. Regjistrimet dhe dokumentet me origjinë nga rajoni i Mesopotamisë gjurmohen deri në 5.000 vjet dhe zbulojnë punësimin e sistemeve të kontabilitetit dhe auditimit në shërbim të përcjelljes së shkëmbimit të mallrave ndërmjet tempujve. Dëshmi të mëtejshme të mbizotërimit të kontabilitetit dhe auditimit do të shfaqeshin nga zbulimet në Egjiptin e lashtë dhe Babilonia, por gjetjet më gjithëpërfshirëse do të kishin origjinën nga materialet që i përkisnin periudhës së perandorisë Romake. Informacioni i shënuar në arkivat e panumërta gjatë kësaj epoke tregojnë sasi të hollësishme të mbajtura nëpër zona, duke përfshirë të ardhurat publike, shpenzimet private, shpërndarjen e mallrave dhe më shumë.

Fusha e profesionit të  kontabilitetit  dhe auditimit është zhvilluar në mënyrë të pamohueshme që nga prezantimi i saj në kohën para-moderne. Kjo fushë  u zhvillua fuqishë m veçanërisht përgjatë mesjetës dhe periudhës së Rilindjes. Dita Ndërkombëtare e Kontabilitetit dhe Auditimit festohet në përvjetorin kur Luca Pacioli i njohur si “Babai i Profesionit” botoi në shekullin e 15-të veprën e tij – “Çdo gjë në lidhje me aritmetikën, gjeometrinë  dhe proporcionin” duke prezantuar kështu sistemin e kontabilitetit me dy hyrje në Evropë dhe në botë.

Disiplina do të vazhdonte të shihte një rritje të mprehtë të domosdoshmërisë dhe kërkesës në fushat e biznesit dhe financave duke filluar nga mesi i shekullit të 19-të. Revolucioni Industrial do të dëshmonte duke rritur numrin dhe madhësinë e kompanive në të gjithë botën në një shkallë të paparë dhe u bë e domosdoshme që korporatat të mbajnë departamente të fuqishme të kontabilitetit dhe auditimit që të ndikjonë  në të gjitha aspektet e operative të biznesit. Sot, ekziston një numër i padiskutueshëm i madh i njerëzve që punojnë në profesion në të gjithë botën – Byroja e Punës raportoi në vitin 2018 se kishte afro 1.5 milion kontabilistë dhe auditorë që punonin vetëm në Shtetet e Bashkuara!

5 të arriturat interesante nga kontabilistët dhe auditorët

1. Kontabilistët fundosën Al Capone

Pasi shpëtoi nga shumë akuza të tjera, më në fund Al Capone shkoi në burg për evazion fiskal, falë kontabilistëve dhe auditorëve të palodhur të FBI.

2. Një kontabilist/auditor shkroi fjalët e para të historisë

Shembulli më i vjetër i mbijetuar i gjuhës së shkruar kudo që daton nga rreth 5000 vjet më parë është shkruar në kuneiform Sumerian dhe thuhet: “Një total prej 29.086 masash elbi u morën gjatë 37 muajve. Nënshkruar, nga “Kushim”.

3. Kontabilistët dhe auditorët ndihmuan për të shkruar Biblën

Para se të shkruante Ungjillin që mban emrin e tij, Shën Mateu punoi si një mbledhës taksash. Një tjetër mbledhës i taksave ishte Saul, i cili mori emrin Pal pas konvertimit të tij dhe shkroi disa libra të Testamentit të Ri.

4. Një kontabilist shpiku çamçakëzin flluskë

Kontabilisti  Walter Diemer ka punuar për fabrikën e çamçakëzave Fleer dhe ka eksperimentuar me recetat e çamçakëzave në kohën e tij të lirë. Ai shpiku formulën moderne për çamçakëzin e flluskave në 1926 dhe ishte i pari që e tregtoi atë në mënyrë komerciale. Çamçakëzi ishte rozë sepse kjo ishte e vetmja ngjyrë ushqimore që fabrika kishte në dispozicion.

5. Kontabilistët dhe auditorët merren me votimin vjetor të Oskarit

Akademia e Arteve dhe Shkencave të Lëvizjes punëson kontabilistë dhe auditor  të certifikuar  për të numëruar dhe paraqitur të gjitha votat e Oskarit dhe për të shpallur fituesin. Akademia thotë se kontabilistët dhe auditorët janë të përshtatshëm në mënyrë ideale për këtë detyrë për shkak të reputacionit të tyre për objektivitet dhe vëmendje ndaj detajeve.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni