Kreu Financa Vendet e punës të sigurta. Shefat nuk po guxojne ti shkarkojnë punonjësit e tyre pasi nuk po ka punetor

Vendet e punës të sigurta. Shefat nuk po guxojne ti shkarkojnë punonjësit e tyre pasi nuk po ka punetor

nga Kontabilisti

Nëse keni një punë sot, shanset nuk kanë qenë kurrë më të mira që mund ta mbani atë për aq kohë sa dëshironi. Ka pasur shumë vëmendje për “Dorëheqjen e Madhe”, numri rekord i njerëzve që lënë punën e tyre në mes të trazirave të pandemisë. Më shumë se katër milionë punëtorë lënë punën e tyre çdo muaj nga korriku deri në tetor, sipas të dhënave më të fundit të disponueshme nga Departamenti i Punës i SHBA. Numri i punonjësve që dalin vullnetarisht nga dera nuk e ka kaluar kurrë atë pikë më parë.

Por ajo që nuk po merr aq shumë vëmendje është ana tjetër e këtij spektri: shkarkimet dhe pushimet nga puna të cilat në thelb janë ndalur. Vetëm 1.36 milionë njerëz humbën punën e tyre në tetor, pak më shumë se 1.35 milionë që u lanë të lirë në maj, kur ky lexim arriti në nivelin më të ulët rekord.

Raporti i fundit tregon se ka pasur 227,000 më pak shkarkime dhe pushime nga puna sesa niveli i ulët para pandemisë që arriti në shtator 2016. Dhe është gati 30% më pak nga numri mesatar i pushimeve nga puna, madje duke përjashtuar rritjen e tyre që ndodhi në mars dhe prill të vitit 2020 në fillim të pandemisë.

Matematika është e thjeshtë: ka shumë më tepër vende pune sesa punëkërkues. Punëdhënësit e kuptojnë se sa e vështirë është të plotësosh vendet e punës dhe janë të gatshëm të varen nga punëtorët që përndryshe mund t’i kishin lënë të largoheshin në të kaluarën.

Të dhënat e Departamentit të Punës tregojnë se ka 0.67 punëkërkues për çdo hapje vendi pune — ose tre vende pune për çdo dy persona që kërkojnë punë. Ky është deri tani raporti më i keq për punëdhënësit që kur Departamenti i Punës filloi të gjurmonte hapjet e vendeve të punës në vitin 2000.

Marrja në punë e një punonjësi të ri për të zëvendësuar një punëtor të pushuar nga puna në tregun aktual të punës mund të nënkuptojë fare mirë pagimin e një rroge më të lartë, sipas ekspertëve.

Shumë njerëz që lanë fuqinë punëtore gjatë pandemisë nuk janë kthyer ende, ndoshta për shkak të shqetësimeve shëndetësore ose nevojave të kujdesit për fëmijët. Dhe disa, si ata që dolën në pension herët gjatë pandemisë, mund të mos kthehen kurrë. CNN

Edel Strazimiri / SCAN

Ju gjithashtu mund të pëlqeni